dijous, 14 d’agost del 2014

33a Mostra de l’Havanera Catalana.

Com cada any, el 14 d’agost es celebra la Mostra de l’Havanera Catalana a Palamós. Aquest festival recull una molt bona audiència que vol gaudir del concert en silenci i atenció. L’Arbreda, la seu del festival, també hi ajuda al ser un lloc quasi tancat i recollit. El nou presentador, Gerard Carrión, el va qualificar de “Palau de l’havanera” al posseir totes aquestes característiques que el converteixen en un espai adient com un teatre a l’aire lliure.

 

La primera sorpresa de la nit va ser que en “Xicu” Carcassés s’acomiadava de la presentació que durant trenta-tres anys a portat esplèndidament. La seva tasca, tant la presentació com tota la feina d’organització que hi ha darrera d’aquests actes i que sovint no es valorada perquè no és coneix i no és vista, i la seva aportació al món de l’havanera, i en concret a la Mostra de l’Havanera, ha estat molt gran.
El públic li dedicà un molt generós aplaudiment.

Després, va seguir amb la tasca de la presentació en Gerard Carrión, conegut periodista que porta un programa d’havaneres a Ràdio Estel.


Cinc formacions participaven al programa d’aquesta 33a. Mostra: Norai, Arjau, Neus Mar, Bergantí i Port-bo.

El grup Norai va iniciar el concert amb “El pensament” del meste Bastons, que era present a l’Arbreda, “La rosa dels vents” i “El Barri antic” del mestre Antoni Mas. En aquesta Mostra, Norai ha volgut homenatjar a l’Antoni Mas com a músic que ha escrit multitud d’havaneres i altres peces relacionades com boleros, xotis i balades.
Norai ha triat aquesta primera peça, un bolero que porta en el seu repertori des de l’inici del grup perquè tant la lletra com la música són excepcionals. Es un conjunt molt ben trobat que reflexa molt bé l’adolescència d’uns joves en un barri antic d’una ciutat amb port de mar i que Norai per coneixença situa a la Barceloneta.
Seguí amb “La ciutat cremada” finalitzant la seva actuació amb una peça molt nova i a més molt estimada pel seu autor, “Niu d’amor” també del mestre Antoni Mas. Es tracta d’una havanera amb una explosió de sentiments envers la llar com a centre de l’amor.


El segon grup va ser Arjau de Palafrugell. Van presentar quatre peces del mestre Bastons: “Al mar”, “Enamorar-se”, destacant “Sirena de Begur” per la seva alegria i molt atractiva a l’orella i “l’avi Meliu”. Per acabar van presentar la sardana “Girona m’enamora” , peça difícil sobretot pel tenor per la seva tessitura, però que agrada molt al públic. 

 
En tercer lloc la Neus Mar va oferir cinc peces: “La balada d’en Lucas”, “L’havanera del nàufrag” i les conegudes “Vestida de nit”, “La gavina” i la rumba “Lola la tavernera”. Són aquestes tres darreres les que van aixecar més aplaudiments del públic.


Ja després de mitja part el grup Bergantí va oferir: “Barquejant”, “Ànima marinera” que encara que antiga és una peça molt obligada pels cantaires, “Follia”, “La taverna del vell mercant” que és una rumba molt alegre i desenfadada i com ja és habitual en aquestes 33 edicions finalitzaren amb “El canó de Palamós”.


Per acabar, el grup Port-bo va presentar quatre peces d’en Josep Bastons i lletra de Carles Casanovas: “Pescador sóc d’una cala”, “ Busca’m a l’Empordà” i “Tocat per la tramuntana”, essent aquestes dues les més pròpies de la terra i també més reconegudes pel públic, després “El meu secret” i la sardana “A l’Àngel Guimerà”.


Es finalitzà la vetllada amb la interpretació col·lectiva de “El meu avi” dirigida pel mestre Bastons. 
 

Una molt bona Mostra que va satisfer àmpliament a tot l’auditori.