dimecres, 14 d’agost del 2013

32a. Mostra de “L’Havanera Catalana a Palamós.


En aquesta edició hi van haver els mateixos grups de l’any passat, actuant per aquest ordre: Norai, Peix Fregit, Bergantí i Port bó, junt amb el cantautor convidat: Toni Subirana.


Puntualment, amb l’Arbreda plena a vessar com en totes les edicions i amb una nit amb necessitat de vano, va començar el grup Norai amb l’havanera “Ulls verds” amb la seva poesia d’enamorat, va seguir l’havanera “Plora guitarra” amb una harmonització molt particular i diferent, a l’estil Norai, per després passar a una de clàssica “Mariner de terra endins”,  a continuació  una altra havanera harmonitzada a l’estil Norai “Menorca” cantada per la Lourdes com a primera veu i l’actuació va seguir amb dues peces que tenien a veure amb el moment polític que està vivint Catalunya.
La primera va ser “Cançó de rem i de vela”, poesia de Josep Maria de Segarra harmonitzada per Lluís Llac i on el grup Norai es va unir al sentiment que sorgia en “el Concert de la Llibertat” que es va celebrar al Camp Nou el passat mes de juny.
La segona va ser la sardana “La puntaire”  que, a part de trobar Catalunya com la millor terra del món, també demana que s’ha de defendre d’una altre possible invasió provinent de França, a causa de la guerra del francès. Actualment cal una defensa dels atacs que provenen de Madrid que, malmenant la cultura, la identitat, el català, el finançament i l’economia i a més sumat a la inoperància en presentar alternatives, semblen portar al país cap a una voluntat independentista.
Totes dues presentacions van ser llargament aplaudides per el públic i també va onejar alguna senyera independentista. La sardana també va ser acompanyada picant de mans i llargament aplaudida al final. Amb aquestes dues peces el grup Norai va finalitzar la seva participació en aquesta edició de la Mostra de l’Havanera Catalana a Palamós.



Va seguir l’actuació el grup Peix Fregit amb la presentació a Palamós del nou tenor del grup Pere Molina. En el seu programa tenien havaneres com “Pescadors sóc d’una cala”, en record al compositor Josep Mª. Roglan que va morir l’any passat deixant un bon rastre d’havaneres com la famosa “La barca Xica”, seguí “La sirena”, després dues del poeta Tòful Mus, musicades per Josep Bastons, “Cap a tu” i “Lluna plena”  i van acabar amb la sardana “Catalans a l'Alcàrria” del també desaparegut J. Soms. Molt bon regust de boca va deixar la nova formació presentada en aquesta edició.


Després de la mitja part va ser el torn del cantant convidat Toni Subirana amb totes les cançons musicades per ell mateix com el retrat de Port de la Selva en la poesia de Josep Maria de Segarra “Des del llagut es veu el poble franc”, “Enriqueta”, “Camí de ronda”  i el conegut “Vent fresquet de tramuntana”.  Una veu sola, càlida i precisa, acompanyada d’un músic polifacètic que va agradar al públic assistent.

Seguí en tercer lloc, el grup Bergantí que és també un clàssic de la Mostra ja que es va comentar que fa trenta-un anys que hi participa. Van començar amb la nova peça d’en Carles Casanovas i Josep Bastons “El barraler”, seguint amb “Qualsevol dia”,  després la coneguda “Tocat per la tramuntana” també de Carles Casanovas però ara musicada per Antoni Mas, “Vola barca meva”, l'alegre rumba d'Enric Ferrer “La taverna del vell mercant”  i per acabar, com  en les anteriors edicions, “El canó de Palamós” molt original. El públic agraí amb forts aplaudiments aquesta versió.


Per acabar l’edició van pujar a l’escenari el grup Port Bó que va començar l’actuació amb “Oreneta gentil”, seguint amb dues peces amb lletra de Carles Casanovas i musicades ambdues també per Antoni Mas, “L'home de la guitarra”, i la ben coneguda “Busca'm a l'Empordà”, va seguir una altra peça molt coneguda “El meu secret” d’en Carles Casanovas, aquesta vegada musicada per Josep Bastons. Una sardana cantada a “palu secu” com “Tossa bonica” va ser la darrera, abans de la graciosa i peculiar peça de l'Antoni Mas “Pepe” en la que critica amb humor la política de la caverna madrilenya actual.  Aquesta composició va tancar la participació de Port Bó a la Mostra de l'Havanera Catalana amb molt d’èxit. El públic va gaudir molt d’aquesta última peça “Pepe”.


Com es habitual tots els grups, amb tot el públic i dirigits per en Carles Casanovas, van cantar “El meu avi” .