dilluns, 31 d’agost del 2009

L'excel·lent Festa Major d'Urtx (Cerdanya)


Passant per la collada de Toses, quan aquesta arriba a la seva fi pots veure la majestuosa Vall de la Cerdanya (Vall Ceretana) i abans d’endinsar-te en aquest preciós paratge natural et trobes amb el municipi de Fontanals de Cerdanya (que nasqué de la fusió dels pobles de Queixans i Urtx). Fontalans comprèn les següents entitats de població: Escadarcs, Estoll, les Pereres, Queixans, Soriguerola, Urtx i el Vilar d’Urtx. Doncs bé, en l’últim diumenge d’agost els Norais ens vam desplaçar fins a la plaça major d’Urtx per cantar-hi en la seva festa Major.
Alguns membres del Norai vam aprofitar per anar-hi més aviat i dinar al Paller de Queixans, on es pot degustar una gustosa carn a la Brasa o bé l’excel·lent cuina elaborada de la Cerdanya. Concretament, en Josep Ribas va aprofitar per dinar amb la seva germana, el seu cunyat i el seu nebot (gran aficionat als “gelats” i al Canó de Palamós).
Fontanals és un petit municipi de la baixa Cerdanya amb una gran Festa Major. Missa amb el Bisbe de la Seu, ball, sardanes i havaneres són algunes de les activitats que es programen a Urtx l’últim cap de setmana d’agost. La primera sorpresa que ens vam trobar fou la presència de dos Santjoanencs: en Marc Boix i la seva dona. Va ser tota una sorpresa que ens passessin a veure aprofitant el seu pas per allí (en Marc ho va veure a través del facebook) i des d’aquí els hi donem les gràcies i els hi agraïm l’inesperat detall amb el que ens van sorprendre.
A les 18 hores vam començar la nostra actuació, a primera hora no hi havia molt de públic però al cap d’una estona va anar venint gent fins al punt que van faltar cadires i tot. A pesar de l’intens sol, el públic va restar immòbil durant tota l’actuació, hi havia gent de Bolbir, Puigcerdà, Llívia, Palamós, Andorra i òbviament de Fontanals que van escoltar atents tot el repertori del Norai.
Entre el repertori cal destacar dues estrenes que van emocionar al públic: Vestida de Nit (poema de Glòria Cruz musicat per Càstor Pérez) i el Barri Antic (Antoni Mas).
Després de dues hores d’havaneres a Urtx començava el ball amb el Trio Café. Amb aquesta actuació tanquem, molt satisfets, el mes d’agost.

2 comentaris:

Marc ha dit...

Va ser tot un plaer per a nosaltres, gaudir de l'actuació dels nostres Norai entre les muntanyes que emmarquen la nostra Cerdanya.

Josep Ribas Coll ha dit...

Gràcies Marc per venir!!!