dissabte, 1 de juny del 2013

Assaig intenssiu a Vidreres

Com altres anys al començament de la temporada, el grup Norai ha anat a fer un dia d’assaig intensiu a la casa que la família de la Lourdes té a Vidreres.


S'ha començat per un shanty francès que s’ha preparat perquè l’any vinent el grup Norai ha estat convidat a cantar a “Escale a Sète – Fête des traditions maritimes” de la vila de Sète.


Aquest shanty, de títol “Santiano”, es va descobrir, precisament, en el mateix certamen de l’any passat. En Kevin l’ha harmonitzat per a tres veus i tres instruments (guitarra, mandolina i acordió).


Després s’ha afrontat la “Cançó de rem i de vela”, preciosa poesia de Josep Maria de Segarra, sobre l’amor i el mar. La versió més coneguda és la d’en Lluís Llac, però també hi ha una versió d’havanera que no s’ha cantat gaire. Aquesta cançó ha estat harmonitzada per la Lourdes.


Després s’ha passat a una havanera molt antiga, originària de Cuba i que, pràcticament, no s’ha sentit per aquestes contrades. És “Habana Linda” amb lletra de Luis de Castro i música de José Martín Vidal. Es tracta d’una havanera escrita amb un castellà pompós “antillano” com correspon a l’època. És una cançó difícil i en la que cal molta atenció per les diferents entrades de les veus en tota la cançó. També ha estat harmonitzada per en Kevin, tant de veus com d’ instruments.


S’ha tornat a repassar abastament la sardana “La puntaire” amb lletra de Josep Maria Bailo i música de Lluís Badosa. Aquesta sardana parla de l’amor a Catalunya i de la defensa dels seus valors i costums. És molt adient per al moment que estem vivint. En aquest cas es canta a capella amb les veus harmonitzades per en Manel.


I per últim s’ha passat a la darrera novetat per aquest any: “El soldat de Cuba”. Es tracta d’una havanera d’autor desconegut que la cantava la Siseta (Narcisa) Mumbardó a la ciutat de Barcelona cap al voltant del 1930. El seu net, en Rafel Prats, un dia que el grup Norai cantava a Santa Maria de Palautordera ens va parlar d’aquesta cançó i cap membre del grup va saber identificar-la. En Rafel la va cantar. Es va veure que era divertida i es va quedar que investigaríem la partitura. Es va consultar a la Fundació Ernest Morató i no se’n tenia cap tipus de referència i no estava dins de l’arxiu. Per Internet es va trobar una petita referència com una de les primeres havaneres en català però res més. Llavors es va procedir a enregistrar-la al laboratori de “Ca l'Agustí” a Palafrugell cantant-la el propi Rafel. La Lourdes i l'Agustí van treure la primera partitura i en Kevin la va muntar amb tots els arranjaments per a veus i instruments. Si no passa res l’estrenarem al concert de Festa Major a “l'Arbreda” el proper 25 de juny. Després el grup Norai i en Rafel Prats deixaran una còpia de la partitura a la Fundació Ernest Morató perquè quedi constància d’aquesta recuperació.


El resultat de la jornada ha estat molt satisfactori ja que s’ha fet molta feina en conjunt.

I com a cloenda final, un dinar excel·lent preparat per la Mari Àngels i la Pilar. Dinar de tres estrelles en un dia amb molt bonic tal com ho demostren les fotografies adjuntes.